0item(s)

Er zitten geen producten in je winkelwagen

Wij kunnen ons zo voorstellen dat als je gaat beginnen met gitaarspelen het stemmen van je gitaar iets is waar je nog niets van weet of zelfs nog helemaal niet aan hebt gedacht. Hier enige uitleg over hoe je je gitaar moet stemmen en wat tips om hem op stemming te houden.

Nieuwe gitaar
Bij een nieuwe gitaar en zeker bij klassieke nylonsnarige modellen is het belangrijk om bij de brug waar de snaren geknoopt zitten de knopen voorzichtig aan te trekken. Doe je dit niet dan zal je gitaar in het begin vaak ontstemmen. Bij staalsnarige en elektrische gitaren hoef je niets te doen en kun je direct gaan stemmen.

Stemmen van je gitaar
Zet de bovenste snaar (6) op een zuivere E, dit kun je doen met een stemfluit, keyboard of stemvork Zodra deze snaar goed staat zet je je vinger op de 5e positie en sla je de snaar aan. De snaar hieronder (5) moet los hetzelfde klinken als de bovenste  op de 5e positie. Dit zelfde doe je bij snaar 4 en 3. Om de 2e snaar te stemmen pak je snaar 3 op de 4e positie, deze moet hetzelfde klinken als snaar 2 los. De onderste snaar moet weer hetzelfde klinken als snaar 2 op de 5e positie. Als alle snaren op stemming staan is het verstandig om alle snaren ca. 5 cm van de kast af te trekken en alle snaren nogmaals te stemmen.Merk je in het begin dat je gitaar veel last heeft van ontstemmen, herhaal het laatste punt dan nog een keer.

Een Aap Die Geen Bananen Eet
Zo kun je het makkelijkste de stemming van je gitaar onthouden. De bovenste snaar (6) is een E. Snaar 5 is een A, snaar 4 een D, snaar 3 een G, snaar 2 een B en de onderste snaar 1 is ook een E. 


Tip: Met een elektronisch stemapparaat kun je bovenstaand verhaal helemaal overslaan. Sla gewoon een snaar aan en het apparaat laat zien of de snaar strakker of losser moet. We hebben er al een voor slechts €9,95.