0item(s)

Er zitten geen producten in je winkelwagen

Een ukulele kopen, wat zijn de verschillen?

Je wilt ukulele gaan spelen maar wat moet je kopen?
Er zijn heel veel verschillende maten, kwaliteiten en met name merken dus we kunnen ons zo voorstellen dat je de draad een beetje kwijtraakt in je zoektocht. Net als bij andere akoestische instrumenten zegt de prijs niet altijd wat over de kwaliteit van het instrument. Van een hele "grote merknaam" op de kop gaat het instrument niet beter klinken, met name de houtsoorten en constructie maken de klank maar het verschil kan in de kleinste details zitten. Naast de verschillen in kwaliteit zijn er ook nog eens verschillende formaten ukuleles, de belangrijkste zijn sopraan, concert, tenor en bariton waarvan de sopraan en concert de meest verkochte formaten zijn. Op deze pagina geven we je enkele handige tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Belangrijk om te weten, je hoeft niet heel veel geld uit te geven om te beginnen met ukulele spelen, al voor een paar tientjes koop je een goed bespeelbaar instrument.
Uke overview

De sopraan ukulele
De kleinste uit de familie en degene met de hoogste toonsoort maar wel het meest herkenbare ukulele geluid. Dit leuke fris klinkende instrumentje heeft een lengte van ca. 53 cm en is ook zeer geschikt voor jonge kinderen vanwege zijn gewicht en formaat. De meest gebruikte stemming bij deze ukulele is de C stemming (GCEA) maar ook de D stemming (ADF#B) is veel gebruikt. Door het kleine formaat heeft een sopraanukulele een beperkt volume maar ook hier maken de gebruikte houtsoorten een belangrijk verschil. Ook wat betreft afwerking, bespeelbaarheid en met name stembaarheid zijn er veel verschillen bij de sopraanukulele. Belangrijk is dat je een instrument kiest waar ook werkelijk op te spelen is, voor maar een paar tientjes koop je een goed te bespelen sopraan die er ook nog eens leuk uitziet. Wil je direct een instrument waar je de komende jaren op vooruit kunt? Voor nog geen zestig euro koop je een kwaliteits instrument gemaakt van goede toonhoutsoorten met goede stemmechanieken en een betere afwerking. Klik hier voor ons complete assortiment sopraanukuleles.

De concert ukulele
Een populair formaat, net even groter dan de sopraan (ca. 58,5 cm) waardoor hij meer volume heeft en warmer klinkt, de gebruikelijke stemming voor een concertformaat is de C stemming (GCEA). Ook hier maakt het gebruikte materiaal weer het verschil in klank, zo zal een instrument met een massief bovenblad met de jaren beter en warmer gaan klinken terwijl de klank bij instrumenten van gelamineerd hout blijft zoals hij is. De laatste jaren zijn er ook concert ukuleles van polycarbonaat op de markt. Het grote voordeel hiervan is dat je voor heel weinig geld een goed klinkende ukulele koopt die ook nog eens heel stabiel qua stemming is, kunststof werkt tenslotte minder dan hout. Ga je echt serieus aan je ukulele carrière werken dan is het verstandig iets meer uit te geven en een houten instrument aan te schaffen uit de iets hogere klasse. Voor rond de tachtig euro koop je een instrument waar je iets mee kunt, ook op de lange termijn. Klik hier voor ons complete assortiment concertukuleles.

De tenor ukulele
Nog een maatje groter waardoor hij een zwaarder geluid heeft en een langere hals met meer frets dus ook het bereik is groter. De tenor ukulele heeft een afmeting variërend van 66 ot 76 cm. en de meest gebruikte stemming is de C stemming (GCEA). De tenorukulele is vooral geliefd bij de meer gevorderde ukulelespeler, door de hogere snaarspanning hebben starters vaak in het begin last van pijnlijke vingers. Ook hier is het aanbod erg groot maar veel minder dan bij de sopraan en de concertukulele. Een goede tenorukulele gemaakt van goede houtsoorten en voorzien van stabiele stemmechanieken heb je voor rond de honderd euro. Klik hier voor ons complete assortiment tenorukuleles.

De bariton ukulele
Met zijn afmeting van rond de 75 cm. de grootste uit de familie met de zwaarste stem. Naast de grotere klankkast heeft een baritonukulele ook een langere hals en zitten de frets verder uit elkaar. De meest gebruikte stemming is de G stemming (DGBE) waardoor dit formaat een hele andere klank heeft en een mooie aanvulling is bij samenspel. Ook hier is het aanbod kleiner dan bij de populaire tenor en concert uke's en kom je bij je zoektocht naar een bariton al snel uit bij instrumenten van goede houtsoorten. Voor rond de honderd euro koop je een goed instrument waar je jarenlang plezier aan kunt beleven. Klik hier voor ons complete assortiment baritonukuleles.

Goedkoop versus goed
Ja wat is goedkoop? Je kunt een tientje uitgeven aan iets dat op een ukulele lijkt waar je vervolgens niets mee blijkt te kunnen omdat hij niet stemmen is om over de bespeelbaarheid nog maar te zwijgen. Voor rond de dertig euro koop je een goed te bespelen en te stemmen instrument waar je wat mee kan, uiteindelijk veel goedkoper dus. In de range tot ca. vijftig euro kom je vaak ukuleles tegen gemaakt van goedkope houtsoorten die voorzien zijn van bijvoorbeeld een vrolijke print of een kleurtje. Vanaf vijftig euro kom je in de categorie met een massief bovenblad dat al direct een stuk beter klinkt en waarvan de klank alleen nog maar beter zal worden naarmate de jaren voorbij gaan. Ook de kwaliteit van de stemmechanieken in de hogere klasse is vaak vele malen beter en dat voorkomt een hoop frustratie. 

Goedkoop beginnen en later voordelig doorgroeien met onze unieke 2 jaar inruilgarantie
Stel dat je eerst eens wil gaan ontdekken of ukulele spelen iets voor jou is dan kan dat heel voordelig. Al voor rond de dertig euro koop je een degelijke startersukulele waar je de komende tijd mee vooruit kunt. Wil je binnen twee jaar de overstap maken naar een ukulele uit de betere klasse dan krijg je voor je oude ukulele altijd weer 60% van de aanschafprijs terug aan inruil. Lees hier alles over onze 2 jaar inruilgarantie.


Wat zijn de meest voorkomende houtsoorten?
Voor de bovenbladen van de betere ukuleles wordt in de meeste gevallen spruce (sparrenhout) gebruikt. Deze houtsoort geeft een warme en frisse klank en kan zowel in gelamineerde als massieve uitvoering worden toegepast. Bij een massief bovenblad zal de klank met de jaren alleen nog maar warmer, luider en beter worden. Ook mahonie komt veel voor bij bovenbladen en zij en achterkanten van ukuleles, deze houtsoort zal minder in kwaliteit toenemen met de jaren maar klinkt vanaf het begin vaak luider. Je komt tegenwoordig de meest mooie creaties tegen zoals walnut uitvoeringen of koa, allemaal mooie toonhoutsoorten die ieder instrument zijn eigen klank geven. 

Ingebouwde elektronica, aansluiten en versterkt spelen
Ga je de ukulele live gebruiken dan is het verstandig om een model te nemen met een ingebouwd actief element. Sluit een jack instrumentkabel aan op de aansluiting van je instrument en je kunt doorversterken op vrijwel iedere versterker, mengtafel of PA installatie. Vaak kun je bij deze systemen ook de tonen en het volume regelen en een ingebouwd digitaal stemapparaat is ook geen unicum meer. Veel modellen met een ingebouwd element hebben ook vaak een cutaway in de body waardoor hoog de hogere posities op de hals makkelijk bereikbaar zijn. 

Tanglewood ukuleles, heel veel instrument voor je geld!
In de UK het meest verkochte merk en dat is niet heel raar. Iedere ukulele van dit gerenommeerde merk is perfect afgewerkt en licht bespeelbaar, de eindcontrole is zeer streng bij Tanglewood. Met prijzen van ca. zestig tot enkele honderden euro's is er voor iedereen wel een Tanglewood uke  binnen het ruime programma. Met name de Tanglewood TWT12E en de TWT13E trokken direct onze aandacht door de gebruikte houtsoorten, pacific walnut en ovangkol. Niet alleen optisch heel erg mooi, ook de klank is werkelijk verbluffend! Beide modellen hebben ook nog eens een actief element voor het  aansluiten op een versterker en ook een digitaal stemapparaat is ingebouwd. Om dit mooie instrument veilig te vervoeren krijg je er tijdelijk gratis een luxe draagtas bij. Klik hier voor het complete assortiment Tanglewood ukuleles.